Klima Bilgileri

Klima Soğutucu Akışkanı Nasıl Toplanır?

Klima Soğutucu Akışkanı Nasıl Toplanır?, Gaziantep klima ve kombi servisi olarak bu paylaşımımızda siz değerli okurlarımıza Klima Soğutucu Akışkanı Nasıl Toplanır? ile alakalı faydalı bir makale paylaşmaya çalıştık. Klima Soğutucu Akışkanı Nasıl Toplanır? ile alakalı bilgiler umarım işinize yarar..

Klima Soğutucu Akışkanı Nasıl Toplanır?

Klima Soğutucu Akışkanı Toplama

Klimalarda soğutucu akışkanın toplanması işlemi merak edilir. Klima Soğutucu Akışkanı Nasıl Toplanır? Neden yapılır? Ne zaman veya hangi durumlarda yapılır gibi sorularınıza yanıt arıyorsanız eğer makalemize inceleyebilirsiniz.

logo

Klima Soğutucu Akışkanı Nasıl Toplanır?

Soğutucu Akışkan Hangi Durumda Toplanır?

  • Klimanın geniş bir şekilde bakımı yapılacağı zaman
  • Taşınacağı zaman (demontaj işlemi)
  • Arızasının giderilmesi adına söküldüğü zaman soğutucu akışkanı toplanır.

Özellikle de sökme yani demontaj işlemini yapabilmek adına klima soğutma sistemi içindeki soğutucu akışkanı dış ünitede toplamak gerekir.

Klimada soğutucu akışkanın toplanması, akışkanın dış ünitedeki serpantine toplanması ile yapılmaktadır.

Sistemdeki soğutucu akışkanın dış ünite serpantine aktarılması adına klimanın kendine ait kompresörü kullanılmaktadır. Lakin işlemin yapılabilmesi yönünden klimanın kendi kompresörünün arızalı olmamalıdır. Ayrıca basma performansı düşük klimada soğutucu akışkanın dış ünitede depolanması da olabilecek değildir.

Ayrıca Bakınız.  Klima Monte Edildikten Sonra Nasıl Test Edilir?

Klima Soğutucu Akışkanı Nasıl Toplanır?

Klima kompresörü çalışır durumda ve bir sorun yoksa eğer klima yaz konumunda yani soğutma modunda çalıştırılır. Yaz konumunda belirli bir zaman çalışarak rejimi yakalar. Bu durumda soğutucu akışkanın büyük bir çoğunluğu soğutma çevriminin çalışma mantığı gereği dış ünitede depolanır. Burada yapılması gereken şey; iç ünitede var olan soğutucu akışkanı da dış üniteye taşımak, sonra depolamaktır. Bunun için de klimanın dış ünitesindeki servis valflerinden yararlanılmaktadır.

Servis valflerinin gaz hattı üzerinde iğneli sibop ve kör tapa ile kapatılan bağlantı ucu bulunmaktadır. Bu uca “Siboplu Servis Hattı” da denilebilir. Bu hat üzerinden cihazın basınç testleri, soğutucu akışkan şarj işlemleri ve vakumlama yapılabilir.

Soğutucu akışkanı dış ünite serpantinde toplamak adına ortalama 5-10 dakika kadar cihazı yaz konumunda yani soğutma modunda çalıştırılması gerekir. Bu işlem soğutucu akışkanın dış ünite serpantini içinde yüksek miktarda yoğuşmasını sağlar.

Ayrıca Bakınız.  Klima alçak basınç Nedir?

Valflerin altıgen koruyucu kapakları uygun ağızlı anahtar yardımı ile açılır. Sıvı ve gaz hattı valf kapaklarının açılmasından sonra valfleri açmak adına alyan anahtar kontrolü yapılır. Klima çalışırken valflerin kapatma işlemi için doğru alyan anahtar seçildikten sonra ufak çaptaki (sıvı hattı valfi) servis valfi kapatılır.

Böylelikle kompresörün emişi ile evaparatörden alınan soğutucu akışkan kondansere depolanmaya başlar. Bunun yanı sıra soğurma çevrimini tek noktadan önünü kapattığınız için kompresörün yüksek basınçlarda çalışması olabilecek olur. Bu işlem gereğinden fazla devam ettirilirse eğer kompresörde veya elektrik aksamında sorun oluşabilir.

Bunun için de gaz hattı valfinin siboplu servis ucuna alçak basınç manometresi bağlanmaktadır. Bağlantı yapıldığında manometre cihazın alçak basınçtaki çalışma değerini gösterir.

Küçük valfi alyan anahtarı ile kapatmaya başladığınız an manometrenin gösterdiği basınç değerinden aşağı düştüğünü görürsünüz. Bu da evaporatörde bulunan soğutucu akışkanının azalarak kondanserde toplandığını belirtir. İşlem ardından basınç değerinin manometreden izlenerek vakuma düşmesi beklenir. Cihaz vakuma düştüğü zaman servis valfi kapatılır. Sonra klima kumanda ile durdurulur. Burada önemle üstünde durulması gereken şey klimayı uzun süre vakumda çalıştırmamaktır. Çünkü klimada soğutma kompresörü vakumlama işlemini yapacak biçimde dizayn edilmiştır. Diğer taraftan basma hattı önünde yaşanan aşırı basınç yükü kompresör valflerine ve buna benzer aksama zarar verebilmektedir.

Ayrıca Bakınız.  Kazan Klima Servisi

ÖNEMLİ BİLGİ:Herhangi bir nedenle freon türevi (R12, R22, 134a, 407c, 410a gibi) soğutucu akışkanların atmosfere bırakılması durumu ozon tabakasına zarar verebileceği gibi maddi olarak da sıkıntı oluşturur.

Klima soğutucu akışkanın toplanması işleminden sonra dış ünite servis valflerine bağlı bakır borular rakorlu birleştirmelerinden sökülür. Sökme işlemi ardından açık kalan bakır boru uçları ve servis valflerinin içi herhangi bir toz, nem veya pislik girmesin diye plastik tapalarla kapatılır. Lakin bu kapatma uygulaması sökülebilir kör tapalar ile yapılmalıdır. Bantla kapatma yöntemi uygulanmamalıdır. Aksi halde hem çok ilkel olur hem de tesisatı kirden ve nemden korumaz.

Bu uygulamalar ile yapılan soğutucu akışkanının toplanması cihazın ileride mekaniksel sorun oluşmasını da önler.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Gaziantep klima kombi servisi