Süper Marketler İçin Klima Seçimi
Süper Marketler İçin Klima Seçimi, Gaziantep klima ve kombi servisi olarak bu paylaşımımızda siz değerli okurlarımıza Süper Marketler İçin Klima Seçimi ile alakalı faydalı bir makale paylaşmaya çalıştık. Süper Marketler İçin Klima Seçimi ile alakalı bilgiler umarım işinize yarar..
Süper Marketler İçin Klima Seçimi
Süper marketlerin kurulu olduğu alanlar büyüklük cinslerine göre değişmektedir. 2.500 m² üstü olan hiper marketler, 1.000-2.500 m² içinde olan süper marketler, 400-1.000 m² arası olan orta büyüklükte süper markerler bunun bunun yanında 100-400 m² arası ufak süper marketler olarak sınıflandırma yapılabilir. Lakin ufak süper marketlerde insan yoğunluğunun daha fazla olduğu göz ardı edilmemelidir.
Süper Marketler İçin Klima Seçimi
Süper marketler yapı ve işlev yönünden 2’ye ayrılmaktadır.
- Daha çok zorunlu ihtiyaç ürünlerinin bunun bunun yanında gıdaların satılmakta olduğu, insan yoğunluğunun fazla olduğu, alçak ürünlerin bulunduğu, bireylerin daha çok hareket halinde olduğu ve alışveriş sürelerinin çok uzun sürmediği (ortalama yarım saat kadar) süper marketler,
- Hobi, yapı araç-gereçlerinin satılmakta olduğu, insan yoğunluğunun daha az olduğu, yüksek malzemelerin bulunduğu, alış veriş sürelerinin uzun olduğu (ortalama 1 saat kadar) süper marketlerdir.
Özellikle de gerekli taze hava miktarları belirlenirken bunun bunun yanında kanal dizaynı yapılırken süper markerlerin işlevlerini göz ardı etmemek gerekir. Süper marketlerde kanal dizaynı yapılırken yerleşim planlarını göz önünde bulundurmak, eşyaların bulunduğu bölümlerde havanın eşyalara doğrudan çarpmasını önlemek gerekir.
Süper marketlerin kendi içlerinde özel bölümleri de bulunur. Bu bölümlerin üşüme hızları, konfor koşulları değişebilir. Özellikle de sabit, oturularak çalışılan bunun bunun yanında insanları sıra beklemekte olduğu kasa bölümlerinde hava hızı çok daha düşük, hava miktarının daha fazla alınması gerekir.
Süper marketlerde ısı kazanç ve kayıplarının büyük kısmının sürekli olarak açılıp kapanabilen giriş-çıkış kapılarından olduğunu düşünecek olursak eğer; klimatize edilmiş olan havanın %60’lık kısmının giriş kapılarına yakın olan 1/3’lük kısmına üşenmesi gerekmektedir.
Günümüzde süper marketlerdeki insan yoğunluklarının hafta arası iş çıkış saatleri civarında bunun bunun yanında hafta sonlarında olduğu düşünülürse; işletme maliyeti yönünden süper market tesisatlarında zonlama yapmak gerekir. Ayrıca çok kademeli cihazlar kullanmak daha avantajlı olmaktadır.
Süper marketlerde mevcut olan soğuk vitrinler etrafındaki havayı soğutmaktadır. Bu durum ise gece gündüz aralıksız devam ediyordir. Yani yaz-kış süper market sıcaklığı dış sıcaklığın 5,7°C altında olmaktadır. Bundan dolayı süper marketlerde özellikle de soğuk vitrin bölgelerinde, soğuk havanın döşeme düzeysinde çöküp kalmasını önlemek gerekir. Yerel soğuk havanın sirküle edilmesi de şarttır. Bu amaçla dönüş havasının döşeme düzeysinde emilmesinin önemi de büyüktür. Dönüş menfezlerinin özellikle soğutucu vitrinlerin bulunduğu bölgelerde yerleştirilmesi gerekmektedir. Bundan dolayı en iyi çözümlerden biri dönüş havasının döşeme altı kanallar ile toplanmasıdır.
Soğutucu vitrin altından geçmekte olan bu döşeme altı kanallarda uygun noktalara açılmakta olan menfezlerden soğuk hava emilmektedir. Bu döşeme altı kanalları bunun bunun yanında soğutucu akışkan borularının geçmedi adına da kullanılabilmektedir. Besleme menfezlerinin ise mutlaka tavan düzeysinde olması gerekir.
Sistem Seçimi Nasıl Olmalı?
Süper marketlerin klimatizasyon ve havalandırma tesisatlarında genelde kanallı sistemler ile çözüm sağlanmaktadır. Tek kat üzerine kurulu olan süper market binalarının klimatizasyon ve havalandırma tesisatlarında genelde çatı tipi paket klima cihazları tercih edilir. Lakin çok katlı, düşük tavan kotlu süper marketlerde kanal tipi split klimalar da tercih edilerek kullanılabilir. Çatı tipi paket klimalarda kanal bağlantıları cihazın alt kısmına gelecek biçimde veya yatay gidecek biçimde yapılabilmektedir.
Bu nedenle cihazı yalnızca teras yahut çatı olan mahallerde kullanma gibi bir zorunluluk olmamaktadır. Cihaz mevcut bina bahçesine veya balkona monte edilebilmektedir. Cihaza monte edilecek bazı ekipmanlar ile dönüş kanalı üzerinden egzoz yapmak bunun bunun yanında ortama taze hava vermek de olabilecek olmaktadır. Sıcak sulu ısıtma sistemi varsa veya kurulacaksa yalnızca soğutma yapmakta olan çatı tipi paket veya split cihazlara sıcak sulu serpantin akuple edilerek ısıtma sağlanabilmektedir.
Isı kazancının bunun bunun yanında kaybının fazlası ile gerçekleşmekte olduğu giriş-çıkış kapılarında kesinlikle hava perdesi olmalıdır. Mümkünse tabi giriş ve çıkışlar ortak bir rüzgârlığa açılmalı bunun bunun yanında bu ara bölümün klimatizasyonu ayrı olarak düşünülmelidir. Giriş bölümünden gelebilecek her tür soğuk havayı kırmanın en ideal yolu; cam altlarına yapılacak alçak parapetlerin (ortalama 30 cm kadar), alt kısmına radyatörler monte etmektir.
Özellikle de güney bölgelerinde iklim koşulları nispeten daha uygun olan yerlerde klima cihazlarının heat pump ısıtma sistemleri olanları seçilmelidir. Heat pump ısıtma verimi bunun bunun yanında kapasitesi (COP) dış hava sıcaklıklarına bağlı olarak değişir. Dış hava sıcaklığı düştüğünde cihazın ısıtma kapasitesi yani verimi (COP) de düşmektedir. Bu durum ise işletme maliyetinin yükselmesine neden olmaktadır. Ilıman iklime sahip olmayan yerlerde heat pump ısıtma sistemi kullanımında yardımcı olarak elektrikli ısıtıcı cihazlar da tercih edilebilir.
Yalnız elektrikli ısıtıcıların kullanımı işletme maliyetini yükseltmektedir. Bu tip bölgelerde ısıtma sistemi gaz ile (doğalgaz yahut LPG) soğutma sistemi elektrik ile çalışan sistemler seçilmeli ve kullanılmalıdır. Kullanılacak paket cihazların kademeli olması insan yoğunluğunun az olduğu günlerde veya mevsim geçişlerinde hem rahatdur hem de işletme ekonomisi sağlamaktadır. Tabi kullanılacak olan paket cihazların atmosfer koşullarına hem dayanıklı olması hem de paslanmaması gerekmektedir.