Klima Bilgileri

Bağımsız Sistemlerde Ofis Kliması Nasıl Olmalı?

Bağımsız Sistemlerde Ofis Kliması Nasıl Olmalı?, Gaziantep klima ve kombi servisi olarak bu paylaşımımızda siz değerli okurlarımıza Bağımsız Sistemlerde Ofis Kliması Nasıl Olmalı? ile alakalı faydalı bir makale paylaşmaya çalıştık. Bağımsız Sistemlerde Ofis Kliması Nasıl Olmalı? ile alakalı bilgiler umarım işinize yarar..

Bağımsız Sistemlerde Ofis Kliması Nasıl Olmalı?

Büro ve ofis gibi yerlerde belirli büyüklüğe kadar havalandırma ve soğutma işlemi için genelde kanal tipi klima tercih edilmektedir. Temiz hava, klima cihazlarının arkasından dışarıya açılmakta olan bir hava kanalı ile alınmakta veya bir booster fan yardımıyla klima cihazı emişine gelmektedir. Dönüş havasıyla taze hava karıştırılarak filtre edilmektedir. Yaz dönemlerinde soğutularak hava kanalları yardımıyla ortama ulaşmaktadır.

logo

Bağımsız Sistemlerde Ofis Kliması Nasıl Olmalı?

Ortama verilen temiz hava, egzoz edilmekte olan hava miktarından daha fazla olmaktadır. Bunun yanında ortam + basınçta tutulmaktadır. Kapı ve doğramalardan fazla hava dışarıya kaçmaktadır. Yani ortama toz girmesi önlenmiş olur. Temiz hava miktarı özellikle de sigara içilmekte olan ofis ve bürolarda kişi başı 50-60 m³/h kadar, sigara içilmeyen ofis ve bürolardaysa kişi başı 25-30 m³/h alınabilmektedir.

Ayrıca Bakınız.  Klima Giriş Izgarası Temizliği Nasıl Yapılır?

Ofislerden egzoz ayrı bir aspiratör ile yapılır. Egzoz havası varsa eğer depo y da teknik hacimlere basılmalıdır. WC aspirasyonunu koku karışmasını engellemek adına bağımsız olan bir kanala veya bağımsız duvar-cam tipi WC tipi aspiratörleri ile yapılması gerekir.

Klima Kullanılacak Büroda Jeneratör Odası Varsa Ne Olur?

Büroda jeneratör odası varsa eğer burada sıcak havanın dışarı atılması şarttır. Hava dışarı atılırken yanma havasının da yeniden içeriye verilmesi gerekir. Kat yüksekliği=2,6 m olan hacimlerde koşullandırılan hava ortama anemostad yardımı ile verilmektedir. Bir anemostattan ortama verilmekte olan hava miktarının 2 kW (=7.500 Btu/h) kapasitede olması gerekir. Aynı zamanda 3 kw (10.000 Btu/) değerini de geçmemesi gerekir. Daha fazla kapasitede hava verilirse eğer ortamda uygun bir hava dağılımı sağlanamaz. Bu durum hızın artmasına, soğuk bölgelerin oluşmasına ve tabi ki konforun bozulmasına neden olmaktadır. Üşümenin olabilecekse eğer doğrudan cam önlerinden yapılması gerekir.

Duvar veya cam tipi split cihazlarda duvardan tavana göre daha da alt düzeyden ortama verilmesi, bu cihazların altında veya yakınında oturanlarda hastalık oluşma riskini yükseltmektadır. Salon tipi cihazlarda soğuk hava hacme tek bir noktadan verilir. Lakin bu durum genelde konfor yönünden en kötü uygulama emsallarinden biridir. Kanal tipi split klima cihazlarıyla hava ortama homojen olarak dağıtılır. Ortamda bu sayede ava hareketi ve ses hissedilmeden konfor sağlanmış olur. Klima cihazlarını sekreter veya büro çalışanı kolay bir şekilde bir biçimde çalıştırabilir.

Ayrıca Bakınız.  Fanlı Serpantin Cihazları Nelerdir?

Bağımsız Sistemlerde Ofis Isıtması Nasıl Olmalı?

Bağımsız sistemlerde ofis ısıtması, bürolarda özellikle de yapılan işlerin cinsine de bağlı olarak çalışma günleri ile saatleri farklı olmaktadır. Tabi bir de şu durum mevcuttur: bina içindeki tüm katlar aynı anda dolu olmayabilmektedir. Cihazların çalışma saatleri bunun yanı sıra giderlerin paylaşımı yaptırılması bu gibi yerlerde büyük soruna neden olabilmektedir.

Büro katlarından oluşan binalarda münferit ısıtma ve soğutma yapmak en uygun işletme yöntemi denilebilir. Kaloriferli ısıtmaya alternatif olarak “heat pump” klima cihazları ile ısıtma sağlanabilmektedir. Lakin bilinmesi gerekir ki Heat Pump cihazlar ile ısınmak genelde Ege ve Akdeniz bölgelerinde daha avantajlı ve rahatdur.

Kış dönemlerinde dış ortam sıcaklığının az olması sebebiyle klima cihazlarını verimi de düşer kapasitesi de düşer. Bu nedenle en soğuk havaya göre cihaz seçilir ve bu da cihaz kapasitesini artırır. Kışın dış ünitelerde daha çok karlanma olur. Bu durumun giderilmesi adına da cihaz defrost işlemine yani soğutmaya geçer. Bu durum da tabi ısıtmanın kesintiye uğramasına, alınan randımanın başarılı olunamamasına neden olmaktadır.

Ayrıca Bakınız.  Hitachi Klima Sıcak ve Soğuk Ayarı Yapma

Defrost sırasında soğuk hava üşenmemesi adına elektrikli ısıtıcı cihazları da tercih edilebilir. Lakin elektrik ile ısınma soğuk kış dönemlerinde fiyatı yüksek ısınma yöntemi olur.

Isıtma önceliği olan yerlerde çatı tipi cihazlar kullanılarak (gaz yakıtlı) heat pump cihazların kullanımındaki olumsuz şartlar ortadan kaldırılmış olur. Lakin sıcak hava ile ısıtmada ortam havasının kuruyacağı da unutulmamalıdır. Isıtmada oluşan hava hareketi bireylerin soğuk hissetmesine neden olabilir. Bundan dolayı yüksek sıcaklıklarsa hava üşenir. Bu durum doğrudan yakıt sarfiyatını artırır.

Hava ile ısıtma yapılan mekanlarda sıcak havanın yoğunluğu da az olmaktadır. Bundan sıcak hava ise üst koylarda birikmektedir. Sıcak havanın aşağıya yönlendirilmesi adına cihaza donuşun mutlaka alt kottan yapılması gerekir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Gaziantep klima kombi servisi