Klima Bilgileri

Ofis Binaları İçin Klima Seçimi Nasıl Olmalı?

Ofis Binaları İçin Klima Seçimi Nasıl Olmalı?, Gaziantep klima ve kombi servisi olarak bu paylaşımımızda siz değerli okurlarımıza Ofis Binaları İçin Klima Seçimi Nasıl Olmalı? ile alakalı faydalı bir makale paylaşmaya çalıştık. Ofis Binaları İçin Klima Seçimi Nasıl Olmalı? ile alakalı bilgiler umarım işinize yarar..

Ofis Binaları İçin Klima Seçimi Nasıl Olmalı?

Yazın serinlediğimiz, kışın ısındığımız ve yaşamımızda hemen hemen olmazsa olmaz cihazların başında gelen klimaların kullanım alanlarına göre çeşitleri bulunur. Bu paylaşımımızda Ofis Binaları İçin Klima Seçimi hususunda bilgiler sunarak bu konuyu merak eden herkese yardımcı olmaya çalışacağız.

logo

Ofis Binaları İçin Klima Seçimi Nasıl Olmalı?

Ofis binaların geneli çekirdek ve çevre zonlarından buluşmaktedir. Çevre zonu için dış duvarlardan 3-3.6 m kadar içeri kadar olan bölgeyi almak olabilecek olmaktadır. Bu zonda yükler değişir. İç zonda yaz-kış değişmeyen iç ısı kazançları hakim olmaktadır. Bina çalışma rejimi kesintili olmaktadır.

Normal ofislerde çalışma saatleri genelde 08:00-18:00 saatleri içindedır. Lakin bazı ofis-bürolarda daha geç saatlere kadar da çalışılabilmektedir. Ayrıca burada mevcut olan bireylerin yoğunluğu da değişken bir konudur. Genel büro hacimlerinde kişi başı 7 m² alan normal sayılırken özek ofislerde kişi başı 17 m² alan alınabilir. Normal aydınlatma yükleri de 10-50 W/m² olarak alınabilir. Tabi bu değer bilgisayar odalarında bunun bunun yanında elektronik aygıtların olduğu alanlarda 50-110 W/m² değerine kadar çıkabilmektedir.

Ayrıca Bakınız.  Beko Klima Kullanma Kılavuzu

Ofis yapılarında özellikle de esneklik mühimdir. İç dekorasyona bağlı olarak aygıt ve menfez yerleşimi olabilecek olabilir. Ayrıca binanın işletim şekili de sistem seçiminde önemi büyük etkenler içinde gelmektedir.

Çok katlı tek sahibi olan ofis, kat kat ayrı firmalara ait ofis yahut daha ufak bağımsız büroların paylaşıldığı katlardan oluşan ofis blokları farklı sistem tercihlerini gerektirebilmektedir. Ofis iç mekanlarında çeşitli mantar ve bakterilerin açığa çıkması, oksijenin yetersiz olması, sigara-ter kokusu, toz oluşması, eşya ve yapı malzemelerinden yayılan gazlar gibi bir çok olumsuz etkenlerin artması yalnızca iç hava değerinin düşmesine değil bunun yanı sıra hastalık ve hastalıklara da neden olabilmektedir.

Son zamanlarda binalara bakacak yahut inceleyecek olursak doğrama ve pencerelerde kullanılan malzemenin değeri yükselmiştir. İç ve dış ortam içinde sızdırmaz yüzeyler oluştuğu için özellikle de büro ve ofis tarzı mekanlarda havalandırma sorunu buluşmaktedir. İnsan yoğunluğunun her daim daha fazla, sigara içilen mekanlarda hava değerinin düşmesi durumu çalışan bireylerin da performanslarının düşmesindeki en mühim etkenlerdendir.

Mevsim şartları İstanbul gibi olan yerlerde 4 ay süreyle soğutma cihazına gereksinim duyulurken 12 ay boyunca da havalandırma gereksinimi mevcuttur. Havalandırma gereksinimi bürolarda bulunan pencerelerin açılarak kolay bir şekilde giderileceği düşünülse de bu durumun avantajdan çok dezavantajları bulunmaktadır.

  • Öncelikle kontrolsüz olan hava iç ortama sızar. Bu etapta içeride bulunan eşyaların tozlanmasına bunun yanı sıra çok daha hızlı tahriş olmasına neden olmaktadır.
  • Yine kontrolsüz içeri alınmış olan hava yazın evin daha sıcak olmasına, kışın ise içerinin daha hızlı soğumasına neden olmaktadır.
Ayrıca Bakınız.  KT-9018E Kumanda Isıtma Soğutma

Ofis binalarını düşünecek olursak eğer çok değişik büyüklükte olabilmektedir. Tek bir mal sahibi olan birden fazla katlı ofis binasından başlayarak 8-10 kişinin çalışmakta olduğu ufak ofislere kadar değişen boyutlar söz konusu olmaktadır. Özellikle de yüksek blok ofis binaları klimatizasyonunda yakın zamana kadar çift kanallı, endüksiyon veya fan coil ile klima yapılırdı. Son zamanlarda ise 20.000 m² den büyük olan yapılarda VAV sistemi daha çok tercih edilmektedir. Tabi cam önlerine de bunun bunun yanında ısıtıcı monte edilir. Daha ufak binaları göz önünde bulunduracak olursak yine cam önlerine ısıtıcı (termostatik vana olan kaloriferler) monte edilip kanal tipi cihazlar kullanılabilir.

Taze hava her aygıta ayrı ayrı alınabileceği gibi birkaç merkezde kanal tipi cihazlar ile soğutulup ısıtılıp gönderilmekte, egzoz merkezi veya zonlara ayrılarak yapılabilir. Asma tavanın dönüş havası için plenum olarak kullanılması ısı yükünü, hava miktarını bunun bunun yanında gereksinim olan asma tavan içi yüksekliğini azaltmaktadır. Asma tavan içindeki fan coil sistemleri özellikle de servis bakım kuvvetliğü yaratır. Mesela drenajdan damlama yapabilir. Filtre temizliği için asma tavanı açmak gerekebilir.

Ayrıca Bakınız.  Arçelik Klima Uyku Moduna Nasıl Alınır?

En kolay problem olarak görülen, asma tavan üzerinde kalan teknisyenin parmak izi ve kirlilik de mühimdir. Isıtma aylarında sıcak hava aşağı üşenmekte olduğu için özellikle de Adana, Antalya gibi şehirler dışında soğuk olan bölgelerde eksik konfor bunun bunun yanında istenen biçimde ısınamama gibi durumlar söz konusu olabilmektedir.

Hava hızla üşenip yere ulaştırıldığı durumlarda aynı menfezden yazın soğuk hava verildiği zaman hava hızla aşağıya doğru inmekte bunun yanı sıra draft adı verilen soğuk hava akımları bireyleri rahatsız etmekte hatta ve hatta hasta edebilmektedir. Yani bu etapta konfor yine kaybolur. Bu sistemlerde klasik yaşanan sorunlar; ses yapma, servis bakım sıklığı, filtre temizliği ve konfor eksikliği gibi durumlardır.

Merkezi sistemlerin başka işletim sorunu, bu sistemleri kısmen çalıştırmanın imkansız olmasıdır. Bu etapta binanın çalışmadığı, aktif olmadığı tatil günlerinde, gece saatleri gibi zamanlarda çalışmak isteyen ofislerde klimatizasyon olmaz.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

Başa dön tuşu
Gaziantep klima kombi servisi Gaziantep Oto Kiralama Gaziantep Havalimanı Transfer